MENU

God jul og tak for et fantastisk 2022

Patientforeningen Organdonation – ja tak! ser tilbage på et fantastisk og travlt år, hvor foreningen har yderst rekordmegen støtte til familier som er ramt af organsvigt og har afholdt nye spændende aktiviteter med stor succes. Vi ser til bage på 2022 med stolthed og glæde, og takker alle foreningens medlemmer samt alle som følger og støtter foreningen.

Familiecamps 2022

Denne sommer afholdt Organdonation – ja tak! hele to Familiecamps i juni måned, hvor 24 familier deltog. I den første uge afholdt vi sommerlejr for forældre, som er ramt af organsvigt, eller som har gennemgået svære transplantationsforløb, og i den efterfølgende uge en for børn og unge, som er ramt af organsvigt, eller som har gennemgået svære transplantationsforløb.

Familierne blev indlogeret i de lækre luksus-spahuse i Skallerup Klit Feriecenter ved Vesterhavet fra torsdag til søndag. Her fik de både tid til at slappe af som familie og tid til at deltage i foreningens program. Programmet bød bl.a. på fælles gåtur til stranden med ”Familiebuilding”, hvor familierne blev rystet sammen, fællesspisning fredag aften med foredrag og personlige gaver til børnene. Lørdag stod den på picnic med lækker mad i det fri, rundboldspil og overraskelser.

Se billeder fra Familiecamp for børn og unge… og fra Familiecamp for forældre… 

De to familiecamp var en stor succes – og et unikt tilbud til familier, hvor far, mor, søster eller bror er transplanteret eller lever med alvorlig og livstruende sygdom, som følge af organsvigt. Som det fremgår af videoen, så var der ikke tidligere fællesskab og støttetilbud til denne oversete patientgruppe og deres familier, og taknemligheden for at være med på Familiecamp var derfor stor.

Læs mere om Familiecamps og tilmeld din familie uforpligtigende her… 

Vilslevgruppen

På en meget trist og tragisk baggrund blev Organdonation – ja tak’s ungegruppe i sommers omdøbt til Vilslevgruppen for at ære Amalie Vilslevs minde. Amalie blev lungetransplanteret i 2020. Efter et hårdt og langt genoptræningsforløb afslutter Amalie sin studentereksamen og flytter derefter til København, hvor hun starter på sygeplejerskeuddannelsen og et nyt kapitel i sit ungdomsliv.

I starten af 2022 bliver Amalie dog pludselig ramt af en kronisk afstødning. Lægerne kan intet stille op, og få måneder senere bliver Amalie, i en alder af kun 21 år, erklæret terminal. Med Amalies accept opkaldes ungegruppe efter hende. Den navngives Vilslevgruppen, da hun var en af de første unge, der indgik i foreningens ungegruppe og var med til at opstarte patientforeningen Organdonation – ja tak’s fællesskab for unge med organsvigt og transplanterede.

Amalie deltog også på foreningens første Unge Weekend i 2021, og hun havde tilmeldt sig foreningens Unge Weekend i 2022, men nåede desværre ikke at deltage… En tirsdag i august måned 2022 sov Amalie stille ind på et hospice i København omgivet af sin nærmeste familie. 

Amalies tragiske historie har styrket sammenholdet og øget kendskabet til Vilslevgruppen, hvilket har betydet, at gruppen er vokset betydeligt, og at unge med organsvigt og transplanterede unge nu ved, at de har et sted, de kan søge hen og møde ligesindede.

I patientforeningen Organdonation – ja tak! har vi udnævnt to ungeambassadører til at stå i spidsen for Vilslevgruppen. Sammen med de andre unge i gruppen har de arbejdet aktivt for at sætte fokus på organdonation, og de har styrke gruppen og indsamlet midler, som ubeskåret går til at støtte de unge før, under og efter transplantationsforløbet og i den svære tid, hvor de lever med alvorlig sygdom, som følge af organsvigt. Derudover har de arrangeret aktiviteter, hvor de unge mødes og hygger sig rundt omkring i landet.

Læs mere om Vilslevlgruppen her…

Unge Weekend 2023

Den sidste weekend i august afholdt Organdonation – ja tak! for anden gang foreningens Unge Weekend, hvor vi indlogerede foreningens unge i et luksussommerhus fra torsdag til søndag med alt betalt. Her har de unge tid til at være sammen og hygge sig, og tid til at tale om alt mellem himmel og jord, og dele deres erfaringer med alvorlig sygdom samt støtte hinanden.

I år blev Unge Weekenden afholdt i Løkken, hvor de unge bl.a. var på UTV Safari om fredagen. Her lærte de om naturens og havets kræfter, og om hvad man gør for at kystsikre og passe på naturen. Undervejs var nogle af de unge inde og kravle i en bunker. Sidst på ruten blev der slået lejr på stranden, nedenfor Rubjerg Knude Fyr, hvor de unge, som havde kræfter til det, vandrede op til fyret af de stejle klitter. Eftermiddagen blev sluttet af med bålhygge, kaffe og kage. Her kunne de unge prøve kræfter med at tænde bål med tændstål. 

Unge Weekenden og programmet blev væsentligt anderledes endt først antaget. Det viste sig nemlig, at Amalies bisættelse faldt sammen med weekenden. Da vi blev bekendt med dette, spurgte vi de unge, om de ønskede, at vi flyttede Unge Weekenden. Alle var enige om, at det ville være i Amalies ånd at afholde Unge Weekenden, hvor de kunne holde en fest og mindes hende. Unge Weekenden blev på den måde en slags terapi for de unge. Weekenden var både barsk, sjov og på alle måder uforglemmelig. Det gav de unge et endnu stærkere fællesskab, hvor de støttede hinanden. Lørdag drog alle de unge, sammen med Organdonation – ja tak’s stiftere, Karen og Lasse, afsted til bisættelsen i Haderslev for at tage en sidste afsked med Amalie og støtte hendes familie.

Amalies evne til at samle folk og tale åbent om sin sygdom, lever nu videre i Vilslevgruppen.
– Æret være Amalies minde

Læs mere om Unge Weekend 2023 og tilmeld dig uforpligtigende her…

Organdonationsløbet 2022

På Organdonationsdagen, lørdag d. 9. oktober, afholdt Organdonation – ja tak! patientforeningens første motionsløb. Vi har i flere år drømt om at afholde et årligt tilbagevendende løb, som sætter fokus på organdonation og vigtigheden af, at man husker at tage stilling. Det var derfor med stolthed, at startskuddet lød til Organdonationsløbet 2022

Organdonationsløbet 2022 blev annonceret knap to måneder før, løbet skulle finde sted. Trods den korte tilmeldingsfrist deltog over 200 løbere i Fælledparken i København, imens over 100 løbere deltog virtuelt, hvor de løb hjemme fra deres egen adresse. Til sidst måtte vi lukke for tilmelding til løbet, da vi ikke havde flere T-shirts og medaljer.

I 2023 annoncerer vi løbet i god til, og håber derfor på at nå op på 500-600 deltagere.

Klik på linket her for at se starten gå til Organdonationsløbet 2022…

Julemission 2022

For fjerde år i træk spredte patientforeningen Organdonation – ja tak! smil og juleglæde på foreningens Julemission 2022. Traditionen tro gik turen til Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital, hvor vi uddelte julegaver & julegodter til børn, unge og voksne, som er indlagt i julen med organsvigt.

Vi fik også afleveret en masse julegaver på ambulatorierne til transplanterede børn og unge, som kommer til kontrol i julemåneden.

Der skal lyde en stor tak for hjælpen til foreningens ambassadør, Neel Rønholt, som hjalp til med at dele julegaver og julegodter ud på Rigshospitalet, samt skrev autografer. Neel spiller igen i år med i TV 2 julekalender ”Tinka og Sjælens Spejl”, hvor hun spiller Tinkas mor Nelle.

Sidste år var vi, grundet covid-19 situationen, forhindret i at komme ud på hospitalerne. Julemissionen var derfor en særlig stor succes i år, fordi vi igen fysisk kunne møde de indlagte patienter og deres familier. Det gav anledning til nogle gode snakke, og det var en ære at kunne overbringe gaverne personligt til både børn, unge og  voskne.

God bedring kuffert

I 2022 sendte Organdonation – ja tak! også vores ”God bedring Kuffert” til børn og unge, som netop er transplanteret. I kufferten er der personlige gaver til barnet eller den unge, samt gaver til deres søskende. Vi er meget opmærksomme på ikke at glemme deres søskende, da disse ofte står i skyggen af deres søster eller bror, som er syg.

På billedet foroven ses Alberte på 13 år, som netop har fået en ny lever. Hun interesserer sig for astrologi og fik derfor en stjernekikkert i gave. Den røde ”God bedring kuffert” gives til børnene sammen med et tapperhedsbevis, legetøj og slik.

Læs mere om foreningens “God bedring kuffert” her…

Stjernestunderlegatet

Stjernestunder Legatet gives til børn og unge, som står på ventelisten til et nyt organ, eller som er transplanteret. Legatet er på op til 5.000 kr. og det er tanken, at det skal opfylde et særligt ønske for barnet eller den unge, som fortjener en stjernestund. Børn og unge med organsvigt har oftere længere mellem de gode stunder, fordi hospitalsbesøg og indlæggelser udfordrer familielivet og sætter livet på pause. Det forsøger vi at opveje ved at give dem Stjernestunder.

På billedet ses Ayman, som er indlagt på Rigshospitalet med alvorlig organsvigt. Det var sundhedspersonalet, som søgte legatet til familien. Ayman fik legetøj og en iPad, som er god til at underholde, når man er indlagt – og Organdonation – ja tak! tog også hjem til Aymans søskende og gav en tidlig julegave.

 

God jul og godt nytår…

Dette var nogle af højdepunkterne fra 2022. Organdonation – ja tak! ønsker alle en god og glædelig jul samt et godt og lykkebringende nytår.