MENU

I Wales er det blevet let at være organdonor

I Wales har man pr. 1. december 2015 indført formodet samtykke. Det betyder at alle i Wales nu automatisk er organdonorer, når de fylder 18 år – og at man skal melde sig fra som organdonor, i stedet for til.

Mød Ava på 7 år fra Wales, hvis liv blev reddet af en levtransplantation og hør en læge fortælle, hvordan formodet samtykke redder liv i Wales og gør organdonation lettere for alle inkl. de familier som rammes af en tragedie og mister et kært familiemedlem.

Indslaget er lavet af Andy Davies fra Channel 4 News i London – som er rejst til Wales for at se på, hvordan formodet samtykke redder liv, fordi der hvert år dør 1.000 mennesker på ventelisten i Storbritannien, hvor donorraten, lige som i Danmark, er alt for lav.

Danmark minder om Wales
I både Danmark og Wales går ca. 90% af befolkningen ind for organdonation – og i begge lande har alt for få registret sig i donorregistret, hvilket betyder at der hvert år dør mennesker på ventelisten til en nyt organ, som kunne være reddet… men sådan er det ikke længere i Wales. Efter en massiv oplysningskampagne, som varede i 2 år, har man nu indført formodet samtykke i Wales, hvilket lægerne forventer giver en stigning på 25% i antallet af transplantationer.

Danmark er bagud
I bl.a. Norge, Sverige, Finland, Belgien, Østrig, Polen, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal har man for længst indført formodet samtykke. Her har man indset at informeret samtykke, (det vi har i Danmark, hvor man aktivt skal melde sig til som organdonor), ikke får tilstrækkeligt til at melde sig som organdonorer. Tværtimod… for kun 20% af danskerne har i dag tilmeldt sig donorregistret.

STØT Organdonation – ja tak
Organdonation – ja tak arbejder for at hæve donorraten i Danmark og forbedre vilkårene for de kronisk syge danskere og deres familier, som står på venteliste til et nyt organ. Målet er redde liv og give disse danskere en bedre tilværelse. Bl.a. arbejder vi for at få indført formodet samtykke i Danmark.

Skriv under her… Hvis du også mener, at man automatisk bør være organdonor, når man fylder 18 år. Så tager vi din underskrift med til Christiansborg – og gør alt hvad vi kan for at få indført formodet samtykke i Danmark!!!

På forhånd tak…
Organdonation – ja tak!