MENU

Høring om organdonation med aktivt fravalg

Med Stinus Lindgreen, Radikale Venstre og Sophie Løhde, Venstre, som værter afholdes høringen om organdonation med aktivt fravalg onsdag 18. maj 2022, fra kl. 09.00 – 111.50, på Christiansborg. 

Bag høringen står 7 patientforeninger/organisationer, for hvem organdonation har særlig interesse, herunder:
• Alfa-1 Danmark
• Cystisk Fibrose Foreningen
• Diabetesforeningen
• Foreningen 7Liv
• Leverforeningen
• Nyreforeningen
• Organdonation – ja tak!

Fælles forståelsespapir

I forbindelse med organdonationsdagen i oktober måned 2021, offentliggjorde Organdonation – ja tak, i fælleskab med disse foreninger, et fælles forståelsespair, hvori de 7 foreninger anbefaler, at vi også indfører organdonation med aktivt fravalg i Danmark. Her blev det fælles forståelsespapir sendt til samtlige sundhedsordfører og andre relevante interessenter. Se forståelsespapiret her… 

Eksperter fra ind- og udland

Ved høringen medvirker eksperter fra udlandet, herunder bl.a. Claire Williment, Accountable Executive – Organ Utilisation Programme, Legislation Implementation, NHS Blood and Transplant. Hun har været ansvarlig for det engelske Sundhedsvæsens arbejde med at implementere den nye organdonationslov med aktivt fravalg, som blev indført i maj måned 2020. Og fra Island deltager Runólfur Pálsson, Interim Chief Executive, Clinical Services, Professor of Medicine, Former Chief, Division of Nephrology, fra Islands Universitetshospital. Han har ligeledes beskæftiget sig med organdonation i gennem mange år, og har stået i spidsen for  indførelsen af organdonation med aktivt fravalg på Island tilbage i januar måned 2019.

Fra Danmark deltager Andreas Albertsen, som er lektor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet, forfatter til bogen ”Organdonation – og behovet for en ny model” – og ekspert i aktivt fravalg. Endvidere taler Lasse Heidelbach, som er stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak! og Mikkel Riis-Jørgen fra Foreningen 7Liv og Mads Sebbelov, hvis datter døde af akut hjertesvigt – og som har stillet det aktuelle borgerforslag om aktivt fravalg, der skal til 1. behandling i Folketinget 3. juni 2022.

Høringstekst og program

Du kan se høringsteksten og programmet her…

Det politiske arbejde 

Gennem de seneste 6 år har Organdonation – ja tak! arbejdet målrettet på, at få indført en ny organdonationsmodel i Danmark. Det står skrevet i foreningens formålsparagraf, at vi arbejder for: “at få indført organdonation med aktivt fravalg i Danmark fra myndighedsalderen.”

I 2021 og 2022 har Organdonation – ja tak! brugt ekstra meget tid på det politiske arbejde – og det intensiverede arbejde fortsætter i 2022. Det ekstra politiske arbejde er blevet muligt, da foreningen har modtaget en flot donation fra Niels Due Jensen. Bestyrelsen har på den baggrund besluttet, at patientforeningen vil mødes med alle de politiske partier på Christiansborg for at drøfte, hvordan vi bedst muligt kan forbedre organdonation i Danmark.

Indtil videre har vi afholdt gode og konstruktive møder med Venstre, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet. På møderne kommer vi med forslag til, hvordan vi kan få flere danskere til at tage stilling til organdonation, gør opmærksom på vores oversete patientgruppe, og oplyser om, hvordan vi med fordel kan indføre organdonation med aktivt fravalg.

Paneldebat

Høringen afslutte med en paneldebat, hvor Stinus Lindgreen, Radikale Venstre, Sophie Løhde, Venstre og Mette Abildgaard, Det Konservative Folkeparti, Kirsten Normann Andersen, SF, med flere, debatter aktivt fravalg og stiller spørgsmål til eksperterne. 

Formålet med med høringen

Det er vores håb, at eksperthøringen kan bidrage til en mere nuanceret debat og at vores Folkevalgte politikere kan træffe beslutning på et mere oplyst og kvalificeret grundlag, når de i fremtiden skal lovbehandle og drøfte aktivt fravalg i Danmark.

Se høringen

Du kan se sammendrag fra høringen eller se hele høringen her på vores YouTube kanal…

Folkeafstemning i Schweitz om aktivt fravalg

15. maj 2022, kun tre dage før høringen finder sted i Danmark, skal befolkningen i Schweitz bl.a. stemme om, hvorvidt de ønsker at indføre organdonation med aktivt fravalg i Schweitz. Meningsmålingerne viser, at et stor flertal er for indførelsen – og bliver det indført i Schweitz, så er det det 24. land i Europa, som har skiftet organdonation med informeret samtykke ud med en ny organdonationsmodel med aktivt fravalg, hvor borgerne fra myndighedsalderen i udgangspunktet betragtes som organdonorer, hvis ikke de har meldt sig aktivt fra i Donorregistret.

“Hvis politikerne ikke indfører organdonation med aktivt fravalg i denne omgang i Danmark, så vil vi i patientforeningen Organdonation – ja tak! overveje om vi skal foreslå, at spørgsmålet om organdonation med aktivt fravalg kommer til folkeafstemning i Danmark – fordi det er for det første ikke et politiske spørgsmål – og for det andet så ved vi, at der er et stor flertal i Danmark som går ind for indførelsen af denne nye organdonationsmodel”. – siger stifter og adm. direktør Lasse Heidelbach. 

LÆS OGSÅ: Folkeafstemning i Schweitz om organdonation med aktivt fravalg

Billeder: Folketinget / Fotograf: Anders Hviid