MENU

57-årig amerikaner får transplanteret et svinehjerte med succes

57 årig amerikansk mand har som den første i verden fået transplanteret et hjerte fra et genmodificeret svin med succes.

_
Amerikanske kirurger har for første gang haft held til at indoperere et hjerte fra et genmodificeret svin i et menneske. Operationen blev gennemført i fredag 7 januar 2022 og er den første af sin slags i verden. Modtageren af svinehjertet er den 57 årige David Bennett fra Maryland, som tidligere er blevet erklæret uegnet til at modtage et organ fra et andet menneske.

Transplantationen blev betragtet som den sidste mulige udvej for at kunne redde David Bennett’s liv. Det er endnu uklart hvad de langsigtede chancer er for at overlevelse. “Det var enten dø eller få denne transplantation,” udtalte David Bennett dagen før transplantationen. “Jeg ved, at det er et sidste skud i tågen, og det er derfor mit sidste valg”, sagde han.

Særlig dispensation

Læger ved University of Maryland Medical Center fik en særlig dispensation af den amerikanske lægetilsynsmyndighed til at udføre proceduren på baggrund af, at hr. Bennett ellers ville være død.

Han var blevet vurderet uegnet til at modtage et organ fra et menneske, en beslutning, der ofte tages af læger, når patienten har et meget dårligt helbred og skønnes for svar til at overleve en transplantation.

Et skridt tættere på at løse organmangelkrisen i verden

Efter operationen, sagde Kirurg Bartley Griffith fra University of Maryland School of Medicine, at det bringer os “et skridt tættere på at løse organmangelkrisen“. Den krise betyder, at 17 mennesker om dagen dør i USA, mens de venter på en transplantation, imens med mere end 100.000 angiveligt på ventelisten.

Det er fantastisk, at lægevidenskaben hele tiden bliver bedre ift. organdonation, det redder menneskeliv og bringer os tættere på at kunne løse den enorme og verdensomspændende organmangel“, udtaler Lasse Heidelbach, der er stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak, som arbejder for at forbedre organdonation i Danmark, og støtter patienter og familier, der rammes af livstruende og langvarig sygdom, som følge af organsvigt.      

FAKTA

  • Cirka 110.000 amerikanere står i øjeblikket på venteliste til at modtage en organtransplantation.
  • Over 6.000 patienter dør om året i USA, inden de når at få en.
  • I 2021 stod 389 danskere på ventelisten til et nyt organ, heraf ventede 16 på et nyt hjerte.
  • 1.000vis af danskere lever med organsvigt, hvilket har sat deres LIV på pause på ubestemt tid. De er ikke syge nok til at komme på ventelisten til et nyt organ.
  • I 2021 døde 18 danskere, som stod på ventelisten til et nyt organ

_

Kirurg Bartley P. Griffith sammen med David Bennett, inden transplantationen.

Fremtiden endnu uvis 

David Bennett håber, dog, at hans transplantation vil give ham mulighed for at fortsætte med sit liv. Han var sengeliggende i seks uger op til operationen og tilsluttet en maskine, som holdt ham i live, efter at han blev diagnosticeret med terminal hjertesygdom. “Jeg ser frem til at komme ud af sengen, når jeg er kommet mig,” sagde han i sidste uge inden transplantationen.

Mandag, på tredjedagen efter operationen, trak David Bennett vejret på egen hånd, mens han blev nøje overvåget. Hvad fremtiden bringer for Davis Bennet er endnu uvis. “Vi har aldrig før udført dette på et menneske, og jeg kan godt lide at tro, at vi, vi har givet ham en bedre mulighed, end hvad det ville have været at fortsætte hans behandling“, sagde kirurg Bartley Griffith. “Men om han vil leve i en dag, uge, måned, år, ved jeg ikke.

KILDE: BBC NEWS
FOTO: University of Maryland School of Medicine