MENU

Skotland vedtager lov om automatisk organdonation

I går vedtog det skotske parlamentet lov om automatisk organdonation. Sundhedsminister Joe FitzPatrick sagde: “Jeg synes, det er en vigtig dag for Skotland i dag.” (…) “Det er den største ændring i organdonationslovgivningen i Skotland, siden det skotske parlament kom til magten, og jeg er virkelig begejstret.

Med den nye organdonationslov anses enhver over 16 år, der har boet i Skotland i mindst et år, for at være organdonor med mindre de har frameldt sig som organdonor.

Når Skotland sammen med England indfører automatisk organdonation fra år 2020, så har 23 lande i Europa og Norden indført automatisk organdonation med et såkaldt “soft system”, hvilket betyder, at familien altid vil blive spurgt i de tilfælde, hvor en person ikke har taget aktiv stilling til organdonation og registreret sin holdning i donorregistret. Loven udelukker desuden børn og voksne, som ikke har kapacitet til at forstå reglerne. 

MSPs pass organ donation opt-out law

‘I think this is a momentous day for Scotland today’: MSPs have passed a Bill which means Scots will now have to opt-out of donating their organs. bit.ly/2ICSyHm

Slået op af STV News i Tirsdag den 11. juni 2019

 

Christiansborg siger nej til automatisk organdonation

Trods massiv folkelig opbagning og det faktum, at et stort flertal af danskerne mener, at vi også bør indføre automatisk organdonation i Danmark, så forkastede de danske politikerne 12.marts 2019 et lignende borgerforslag om at indfører automatisk organdonation i Danmark fra man fylder 18 år. Kun Radikale Vestre stemte for forslaget, imens Folketingets øvrige partier nedstemte forslaget. Forslaget blev fremsat at patientforeningen Organdonation – ja tak! og fik 61.348 underskrifter – og er dermed det borgerforslag, som til dato har opnået tredje flest underskrifter. 

Politikernes uvidenhed koster menneskeliv

Danmark har de seneste 20 år været bagud, når det handler om organdonation fortæller Lasse Heidelbach, som er Stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak! “Vi vil så gerne bryste os af, at vi er foregangsland, men når det drejer sig om organdonation, så er vi desværre bare bagud i Danmark.” siger Lasse Heidelbach og fortsætter… “Når politikerne og Det Etiske Råd kalder automatisk organdonation for tvang og statskannibalisme, og dermed tegner usande skræmmebilleder overfor befolkningen, så vidner det i virkeligheden om, hvor langt bagude vi er, og om at hverken de danske politikere eller medlemmerne at Det Etiske Råd har sat sig ind i, hvad det vil sige at indføre automatisk organdonation. Vi har ellers forsøgt at komme i tale med politikerne bl.a. da vi skulle foretræde for Sundhedsudvalget med borgerforslaget om automatisk organdonation. Her bad vi om at få mere tid sammen med udvalget, men vi fik afslag og måtte således nøjes med 7 minutters taletid. Derudover afleverede vi ifm. vores foretræde for Sundhedsudvalget et handout til alle medlemmerne i udvalget, som netop forklarer principperne ved automatisk organdonation – og hvorfor der aldrig kan blive tale om tvang eller statskannibalisme ved indførelsen af automatisk organdonation samt nye studier som konkluderer, at automatisk organdonation redder liv. Men politikerne har tilsyneladende ikke fået det læst.”

Lasse Heidelbach håber, at den nye sammensætning i Folketinget baner vejen for en ny dialog med politikerne – og at de som patientforening kan få politikerne til at ændre opfattelse og indse, at vi også skal indføre automatisk organdonation i Danmark. Han slutter: “Når man kan indføre automatisk organdonation på en fornuftig og human måde i 23 andre lande, så kan vi naturligvis også indføre det i Danmark.”

LÆS OGSÅ: 60.000 underskrifter giver 7 minutters taletid.

LÆS OGSÅ: Folketinget forkaster borgerforslag om automatisk organdonation