I uge (45) sætter DR Go’ Morgen P3 fokus på organdonation fra mandag til fredag fra kl. 6-9. Her lytter ca. 500.000 danskere med – og målet for ugen er at oplyse lytterne om organdonation og få 5.000 danskere til at registrere sig i donorregistret på 5 dage. Organdonation – ja tak! hjælper naturligvis med at sætte fokus på organdonation hele ugen og deler DR P3 historier og opslag.
Du kan se ugens program herunder, som Organdonation – ja tak! har været med til at tilrettelægge. Vi har afholdt møde med redaktionen og programmets værter og har klædt dem på med fakta og viden om organdonation og situationen i Danmark samt resten af Europa. Derudover har vi hjulpet til med at finde medvirkende til programmet, som hver især kommer og fortæller deres stærke og personlige historier.
Klik på de røde links herunder for at afspille ugens programmer og se tidpunkterne for de forskellige indslag og interview.
UGENS PROGRAM
Mandag 4. november
• Mød Jonas, Sofie Amalie og Sofie [01.02.50] – de var alle venner med Marcus, der gik bort sidste år og reddede to andres liv. Alle tre venner tog stilling til organdonation efter Marcus’ død, fordi de var imponerede over, at han kunne have taget stilling i så unge en alder.
• Vi får besøg af Lauritz, hvis far var på venteliste til et nyt hjerte: [02:38:00] “Vi fik at vide, hvis min far ikke kom på ventelisten og ikke fik et nyt hjerte, så ville han nok dø. Jeg droppede ud af gymnasiet, og var egentlig bare mest derhjemme,” siger 17-årige Lauritz. Hans far blev heldigvis hjertetransplanteret i 2018.
Tirsdag 5. november
• Sebastian Andersen [01:06:20] – vil ikke have automatisk organdonation. Han synes at debatten fokuserer alt for meget på at man skal sige “ja” til organdonation.
• Asser Amdisen [01:38:15] – fra Københavns universitet giver historisk gennemgang af organtransplantation på 1 minut
• Politisk debat om automatisk organdonation direkte fra Christiansborg [02:32:45] – Sidste år stillede patientforeningen Organdonation – ja tak! borgerforslaget om, at vi indføre automatisk organdonation fra man fylder 18 år i Danmark. Borgerfroslaget fik 61.348 underskrifter, hvilket sendte det til henadling og afstemning i Folketinget. Dansk Folkeparti samt størstedelen af Folketingets partier stemte imod borgerforslaget – imens Radikale som det eneste parti stemte for.
Hør debatten mellem LIVE fra Folketinget mellem:
– Liselott Blixt (DF) – imod automatisk organdonation
– Kristian Hegaard (RV) – for automatisk organdonation
Onsdag 6. november
• Lisa Lykke [01:04:38] – Sygeplejerske på intensivafdelingen på Rigshospitalet. Lisa har arbejdet med organdonation i flere år, og er bl.a. med til de samtaler, man har med de pårørende ved organdonation og underviser læger og sygeplejerske i “donorsiden” af organdonation.
• Cecilia Pedersen på – 22 år [02:32:30] – blev reddet i 11. time, efter hun kom på en såkaldt 24 timers liste. En liste, hvor lægerne vurderer, at der er 24 timer tilbage at leve i, hvis donoren ikke dukker op. Det gjorde den på mirakuløs vis i Cecilias tilfælde, og hun har nu fået livet igen. Se Cecilias fortælling her på Facebook…
Torsdag 7. november
• Nicolai Schultz [01:04:35] – Overlæge & Kirurg på Rigshospitalet. Nicolai fortæller om hvordan organtransplantation foregår – og hvorfor der mangler gode donorer, og hvad man gør, når man mangler donorer.
• Podcasten: “Den daglige dosis” [02:32:12] – har været med til hornhindeoperation (det organ som færrest vil donere)
Fredag 8. november
• Status og afrunding af organdonationsugen: – Indtil videre har donorregistret modtaget 3.656 nye registreringer.
• Lisa Lykke [01:12:08] – donoransvarlig sygeplejerske fra Riget besvarer lytternes og Mikkels sidste spørgsmål, inden de skal tilmelde sig!
• Jeanette Schrøder [01:33:42] – havde 24 tilbage at leve i og fortæller om, hvordan det er at forberede sin egen begravelse og at forene sig med at skulle sige farvel til sin familie. Se Jeanettes fortælling her på Facebook…
Vi håber du vil lytte med og er spændte på, hvor mange Go’ Morgen P3 får til at tage stilling til organdonation og om vi sammen når målet på 5.000 nye registreringer i donorregistret.
TAG STILLING
Har du ikke taget stilling til organdonation, så husk at du kan registrere din holdning i donorregistret her på www.redliv.nu
OPFØLGNING
Mandag 11. november
• Go’ morgen P3 følger op på organdonationsugen [01:33:00] – I sidste uge (45) satte Go’ Morgen P3 fokus på organdonation mandag til fredag. Sammen med Organdonation – ja tak! havde Go’ Morgen P3 sat et ambitiøst mål om at få 5.000 danskere til registrere deres holdning til organdonation i donorregistret. Normalt er der cirka 1.000 registreringer om ugen i donorregistret, men i sidste uge (45) lød antallet på 6.101 registreringer!!! Det lykkedes med andre ord at nå i mål, hvilket vi er utrolig glade for!!!
1.000 tak til Go’ morgen P3 for jeres enorme indsats!!!
Tak til værterne, redaktionen og hele holdet bag programmet og ikke mindst til alle jer der medvirkede i programmet. Vi er så glade for at vi sammen fik endnu flere danskere til at tage stilling til organdonation.
OPDATERING
Fredag 15. november
Go’ morgen P3 har fået de endelige tal fra Sundhedsdatastyrelsen på, hvor mange der tog stilling i uge (45) og det viser sig, at 10.315 tog stilling til organdonation i uge 45, hvilket er vanvittige flot!!!
Endnu en gang 1.000 tak til jer allesammen… værterne, redaktionen og hele holdet bag programmet og ikke mindst til alle jer der medvirkede i programmet. 10.315 nye registreringer, i donorregistret på kun 5 dage, er vanvittig flot og det er en fordobling af, hvad vi turde håbe på.
Så af vores Organdonation – ja tak! ❤ hjerte TAK til jer allesammen for jeres enormt flotte indsats!!!