MENU

England og Skotland klar med lov om automatisk organdonation

I går blev lovforslaget om automatisk organdonation godkendt i den tredje og sidste høring i Det britiske parlament. Det betyder at loven formentligt kan træde i kraft allerede i år, hvorefter man også automatisk er organdonor, fra man fylder 18 år, i både England og Skotland.

Max & Keira’s Law

Den nye lov har fået tilnavnet “Max and Keira’s Law” – og den er opkaldt efter Max Johnson, som var 9 år, da han i 2018 fik et nyt hjerte fra Keira Ball på 9 år, som donerede sit hjerte til Max og 3 andre, som stod på ventelisten til et nyt organ, efter hun havde været impliceret i en alvorlig trafikulykke som medførte hjernedøden. 

23 lande har indført automatisk organdonation

Hermed har 23 lande indført automatisk organdonation i Europa. Det startede med Wales, som indførte automatisk organdonation 1. december 2015. Herefter fulgte Frankrig efter og indførte automatisk organdonation fra 1. januar 2017, efterfulgt at Holland, Storbritannien og Island som meddelte i 2018, at de ville indføre automatisk organdonation fra henholdsvis 2019 og 2020. 

Danske politikere siger NEJ til automatisk organdonation

Trods stor folkelig opbakning og det faktum, at patientforeningen Organdonation – ja tak! har fremlagt nye studier for de danske politikere, som konkluderer at automatisk organdonation redder liv, så nedstemte samtlige partier på Christiansborg, med undtagelse af Radikale Venstre, borgerforslaget “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år”, sidste år, da borgerforslaget var til 1. høring i Folketingssalen 23. november 2018.

Borgerforslaget, som i dag har fået over 60.000 underskrifter kan stadig underskrives frem til og med 12. marts 2019. Selv om borgerforslaget bliver forkastet af politikerne under 2. høringen i Folketingssalen 12. marts 2019, så opfordrer Lasse Heidelbach, som er stifter og sekretariatschef i patientforeningen Organdonation – ja tak! stadig alle danskere til at gå ind og underskrive borgerforslaget med Nem-ID på Folketinget hjemmeside. “Jo flere der skriver under – jo mere vil borgerforslaget få af betydning i fremtidens debat om organdonation i Danmark” – siger Lasse Heidelbach, der glæder sig til den kommende Folketingsvalg, hvor patientforeningen vil gøre hvad den kan for at rådgive danskerne i, hvem de skal stemme på, hvis de vil have forbedret organdonation i Danmark.

Politikernes tøven koster menneskeliv

De danske politikere har de sidste 10 år gjort alt for lidt for at sætte fokus på organdonation i Danmark – og det har ifølge Lasse Heidelbach, kostet menneskeliv. “Danmark vil så gerne være foregangsland på en lang række områder, men når det kommer til organdonation, så er vores politikere holdnings- og vidensmæssigt i stenalderen.” – siger Lasse Heidelbach, som har svært ved at forstå, at vores folkevalgte politikere ikke stemte for borgerforslaget, da det vil redde menneskeliv og forbedre organdonation i Danmark.

LÆS OGSÅ ARTIKLEN
60.000 underskrifter giver 7 minutters taletid 

LÆS ARTIKLER FRA THE MIRROR
Organ donor Bill: Max and Keira’s Law clears final hurdle in landmark victory
‘Our sister’s heart lives on in Max’

Foto: Julian Hamilton – Daily Mirror / Private Photo