MENU

Line

Organdonation reddede mit liv!

Af: Line Hoffmeyer  |  Foto: Privat foto  |  Copyright ©2024

I 2012 modtog jeg et donororgan, et nyt hjerte. På det tidspunkt var jeg 19 år gammel, og havde stået på ventelisten i ni måneder. I de ni måneder var jeg ufatteligt syg, og balancerede hele tiden på grænsen til at blive for syg til overhovedet at modtage et organ. Jeg nåede at blive så syg, at jeg fik hjertestop.

De ni måneder jeg ventede på et nyt organ, var de værste måneder i mit liv. De bar præg af en ubeskrivelig frygt, ulidelige smerter og en stor ensomhed. Jeg kunne ikke arbejde, kunne ikke tjene penge, jeg kunne ikke gå i skole på lige fod med mine jævnaldrende, jeg kunne ikke feste som de andre i gymnasiet, jeg kunne ingenting. Men en onsdag eftermiddag ringede min læge og sagde ”Vi har et nyt hjerte til dig”, og siden den dag har jeg nydt hvert eneste minut af tilværelsen, helt uden begrænsninger.

Organdonation er min store hjertesag…

Organdonation reddede mit liv, det sikrede mig en lys fremtid, det reddede mine forældre fra at begrave deres datter, og det reddede min søster fra at miste sin storesøster. Siden den dag har organdonation været min store hjertesag, og det giver derfor sig selv, at jeg støtter Organdonation – ja tak, som hver dag kæmper for at oplyse om, fremme og forbedre organdonation i Danmark.

 Flertal er for organdonation, men vi glemmer at tage stilling…

I Danmark er der for mange mennesker, der glemmer at tage stilling til organdonation. Der er mange mennesker, der gerne vil donere, men som glemmer at registrere det. Derfor mener jeg, at den mest fornuftige vil være, at indføre en blød organdonationsmodel med aktivt fravalg. 92 % af danskerne er positive eller meget positive overfor organdonation, og det mener jeg burde afspejle sig i den organdonationsmodel vi har i Danmark. Hvis flertallet gerne vil være organdonorer synes jeg, at det er indlysende, at vi i udgangspunktet antager, at alle ønsker at være organdonordonor, når de fylder 18. Det mindretal, der ikke har lyst, kan frit melde sig fra. Det er en holdning jeg deler med Organdonation – ja tak! Og jeg er så imponeret over det kæmpe store arbejde foreningen har lagt i at få denne model på dagsordenen i Folketinget, så donorraten i Danmark bliver hævet, og flere liv bliver reddet.

Uvurderlige støttetilbud og fællesskab for transplanterede og pårørende…

Jeg støtter Organdonation – ja tak, fordi de laver et afsindigt vigtigt og afgørende arbejde for at redde liv. De knokler for at oplyse danskerne bedre om organdonation, oplysning og information, der i den grad mangler i samfundet. De kæmper, lige som jeg, hårdt for at få indført den bløde model med aktivt fravalg, og de gør det på den bedst tænkelige måde: sagligt. De indhenter viden fra eksperter fra de lande, der allerede har indført modellen og de sætter sig ind i alle tilgængelige studier, og danner deres synspunkter ud fra al den evidens, der kan opstøves om aktivt fravalg. Evidensen er tydelig: lande med aktivt fravalg har en højere donorrate, flere organer til rådighed og kan dermed redde flere liv.

Organdonation – ja tak! kæmper ikke kun for at fremme organdonation for os alle sammen i Danmark, men også for at fremme vilkårene og tilværelsen for de danskere, der venter på et organ eller har gennemgået en organtransplantation. De skaber fællesskaber og samhørighed for transplanterede og pårørende, de bistår med coaching og sorgvejledning, de uddeler legater og oplevelser til børn, unge og familier, som er syge og venter i uvished på et livreddende organ. Det er fuldstændigt uvurderlige tilbud, som jeg i den grad ville have ønsket, eksisterede dengang jeg ventede på et nyt hjerte og følte mig ensom og magtesløs i sorgen og alene med sygdommen.

Organsvigt kan ramme os alle, som et lyn fra en klar himmel…

Af den grund har jeg takket “ja” til at være ambassadør for Organdonation – ja tak! Jeg håber, at så mange som muligt vil støtte patientforeningens arbejde, fordi et bidrag til dem, er et bidrag til et barn, en ung, en voksen, der lige nu er alvorligt syg, og venter på et nyt organ.

Jeg var 14 år gammel, da jeg fik at vide, at jeg ville få brug for et nyt hjerte. Mine forældre stod magtesløse med deres skræmte datter, som gik i ottende klasse og havde været til terminsprøve ugen forinden. Organsvigt diskriminerer ikke, det kan ramme alle, spædbørn som voksne, unge som gamle. Da jeg ventede på et nyt organ var jeg alene. Jeg havde ingen hjælp økonomisk eller mentalt fra samfundet. Jeg havde ikke sted at gå hen for hjælp, forståelse, aflastning eller sparring. Det samme galt mine forældre. Vi måtte klare det selv, og på egen hånd finde en vej gennem sygdommen og den afmagt den medførte.

Organdonation – ja tak! kæmper for, at der er flest mulige organdonorer, så flest mulige liv kan reddes. Hvad nu, hvis det en dag er dig, din kæreste, din mor, din søster, din bedste ven eller dit barn, der lige pludselig skal bruge et organ for at overleve? Organsvigt kan ramme alle, og det kan ramme pludseligt, som et lyn fra en klar himmel. Støt Organdonation – ja tak! nu, så du ved, at du har de bedst mulige forudsætninger, hvis du eller nogen du elsker en dag skulle blive ramt af organsvigt og få brug for en organtransplantation.

Støt foreningens livsvigtige arbejde…

Du kan støtte ved at tegne medlemskab eller give et bridrag til foreningens livsvigtige arbejde.

Husk også at tage stilling til organdonation – og fortæl din familie hvad du har besluttet, så de ved, hvad dit ønske er ift. organdonation.

KH
Line

Bliv medlem

Støt os med dit medlemskab, så vi kan redde LIV, forbedre organdonation i Danmark og støtte familier med organsvigt.
BLIV MEDLEM

Årsberetning 2022

Læs om hvordan vi støtter familier med organsvigt og om vores arbejde for at forbedre organdonation i Danmark.
LÆS MERE

Start din egen indsamling

Opret din egen personlige indsamling til fordel for Organdonation – ja tak’s arbejde.
START INDSAMLING