MENU

P1 Orientering om borgerforslaget automatisk organdonor fra man fylder 18 år

Lyt med her på P1 Orientering, hvor der stilles skarpt på den fakta som anvendes i borgerforslaget “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år”, hvor patientforeningen Organdonation – ja tak! bl.a. fremhæver, at formodet samtykke redder liv og at et stort flertal af danskerne er positive overfor organdonation og formodet samtykke.

HØR PROGRAMMET…
I programmet medvirker stifter af patientforeningen Organdoantion – ja tak! og foreslagstiller af borgerforslaget Lasse Heidelbach, som debattere fakta med Adfærdsforsker og Nudgingekspert Pelle Guldborg Hansen, som mener, at vi istedet bør indføre udbedt stillingtagen og som bl.a. mener, at man ikke kan konkludere, at formodet samtykke redder liv.

Få dage forinden radioprogrammet udtalte Pelle Guldborg Hansen sig kritisk overfor borgerforslaget i artiklen: “Tænk over dette, før du støtter, at alle over 18 år automatisk registreres som organdonorer” på videnskab.dk, hvor han hævder, at borgerforslaget skævvrider fakta og komme med udokumenteret udsagn om, at formodet samtykke redder liv.

En uges tid senere blev artiklen mødt med et modsvar på videnskab.dk, hvor Andreas Albertsen, som er PhD, Adjunkt på Institut for Statskundskab, og som bl.a. har forsket i organdonation og etik, skriver i artiklen: “Forsker: Derfor er automatisk organdonation en god idé“, at der i sidste uge blev bragt en artikel, som argumenterer imod et nyt donationssystem, hvor man aktivt skal vælge det fra, hvis man ikke vil være organdonor. Men at kritikken rammer forbi på en lang række punkter.

HØR PROGRAMMET…
Hør debatten på P1 Orientering og læs de 2 artikler for at finde ud af, hvad der er op og ned i sagen.