MENU

BREAKING: Opbakning til formodet samtykke i England

I går bragte BBC og The Mirror nyheden om, at det britiske parlament har besluttet, at bakke op om lovforslaget om, at indføre formodet samtykke i England. Forslaget møder bl.a. opbakning efter en af Englands største aviser, The Mirror, har kørt 1 års massiv oplysningskampagne, hvor de har plæderet for at indføre formodet samtykke. I England forventer man, at formodet samtykke kan redde op til 500 menneskeliv om året.

Organdonation – ja tak! kæmper for at få indført formodet samtykke i Danmark
Patientforeningen Organdonation – ja tak!, som arbejder for at forbedre organdonation i Danmark, har i flere år arbejdet målrettet for at få indført formodet samtykke i Danmark. Vores underskriftindsamling for formodet samtykke var det der startede foreningen tilbage i 2015. I dag har 21.700 danskere skrevet under på vores underskriftindsamling – og lige nu har vi et borgerforslag på vej, hvor vi foreslår, at vi også indfører formodet samtykke i Danmark. 

Har du ikke skrevet under kan du gøre det her…

Danmark er bagud
Danmark har den laveste donorrate i Norden og har de sidste 10 år gjort for alt lidt for at oplyse danskerne om organdonation. At vi er bagud afspejler sig ikke kun i donorraten. For 2 år siden var Danmark et af de sidste lande i EU til at indføre Organdonationsdagen, som ellers har været afholdt i de fleste europæiske lande, siden 1996, med et nyt værtsland i spidsen hvert år. Derudover var Danmark det sidste land i Europa til at indføre hjernedødskriteriet tilbage i 1990, hvilket muliggjorde organdonation i Danmark.

Det Etiske Råd imod formodet samtykke
Det Etiske Råd har flere gange nedstemt forslaget om, at indføre formodet samtykke i Danmark. Senest i 2017, efter den daværende sundhedsminister Sophie Løhde, bad Det Etiske Råd om, at genoverveje indførelsen af formodet samtykke. Ved den seneste afstemning i 2017, var 3 for imens 14 var imod forslaget, hvilket var en uventet udvikling, når man tænker på, at der ved afstemning i Det Etiske Råd, tilbage i 2008, ellers var 7 for og 9 imod forslaget. 

Indfør formodet samtykke i Danmark
I Danmark skønnes man at kunne redde 15-30 liv om året ved at indføre formodet samtykke. I 2017 døde 32 på ventelisten til et nyt organ, imens 448 danskere stod på ventelisten til et nyt organ – og tusindvis af danskere lever hverdag med alvorlig kronisk sygdom, som følge af organsvigt, hvilket sætter deres liv på pause i flere år.

Kom nu Danmark, hvad venter vi på!?
Opbakningen til formodet samtykke i England kommer efter man for længst har indført formodet samtykke i en langt række europæiske og nordiske lande – og i kølvandet på, at man senest har indført formodet samtykke i Wales (1. december 2015), Frankrig (1. januar 2017) og nu også Holland (2018).

Vi ser frem til, at vi får en lignede debat her i Danmark, hvor politikerne kommer på banen og tager ansvar, lige som de britiske politikere, som har fået øjnene op for fordelene ved formodet samtykke og nu anerkender befolkningens opbakningen til formodet samtykke, ganske enkelt fordi det redder liv!!!

Relaterede artikler:
The Mirror: ‘We did it!’ Organ transplant Bill to save up to 500 lives a year in England passes crucial Commons hurdle

BBC: Bid to change organ law gets initial backing from MPs