Dagen efter 1. behandlingen af borgerforslaget om aktivt fravalg, medvirkede Stinus Lindgreen (Radikale Venstre) og Camilla Fabricius (Socialdemokratiet) i P1 Morgen, hvor de havde en konstruktivt debat om, hvorvidt vi skal indføre organdonation med aktivt fravalg i Danmark eller ej.
Radikale Venstre går som det eneste parti ind for indførelsen af organdonation med aktivt fravalg, imens Socialdemokratiet har brug for betænkningstid – og er glade for at 2. behandlingen af borgerforslaget blev udskudt til oktober måned 2022, da det giver politikerne i Sundhedsudvalget tid til at få mere viden om, hvordan en organdonationsmodel med aktivt fravalg virker – og tid til at drøfte om det vi også skal indføre modelle i Danmark – lige som man for længst har gjort det i 24 andre lande i Europa.
Det Etiske Råd mangler viden
Indslaget om organdonation med aktivt fravalg afsluttes med et interview med Morten Bangsgaard fra Det Etiske Råd, som udtaler, at han er bekymret for, at indførelsen af organdonation med aktivt fravalg vil medfører at nogle danskerne bliver organdonorer imod deres vilje og at han er bange for at vi bliver “statens ejendom“.
Disse faktuelt forkerte udsagn har flere medlemmer af Det Etiske Råd, gennem de seneste mange år, givet i forskellige sammenhænge, hvilke er med til at tegne et usandt skræmmebillede af, hvordan organdonation med aktivt fravalg i virkeligheden virker – for modellen sikrer netop, at der aldrig kan være tale om tvang og at borgernes holdning og ønske, ift. organdonation, i højere grad respekteres.
“Det er yderst bekymrende af vores politikere lytter til Det Etiske Råds anbefalinger, når vi kan høre, at de ikke har den fornødne viden om, hvor en organdonationsmodel med aktivt fravalg virker.” – siger Lasse Heidelbach, som er stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak! – og han fortsætter… “Vi har tilbudt Det Etiske Råd, at vi gerne vil mødes med dem og oplyse dem om, hvordan organdonation med aktivt fravalg fungerer, så de i fremtiden kan komme med anbefalinger truffet på et oplyst og kvalificeret grundlag – det håber vi at de vil tage imod, for det handler om liv og død for vores patienter.“
Sådan fungerer organdonation med aktivt fravalg
Herunder kan du se og læse mere om hvordan modellen virker.
Der kan aldrig være tale om tvang – tvært imod!
Som det kan ses i video “Oplysning om organdonation med aktivt fravalg”, så kan der med indførelsen af organdonation med aktivt fravalg aldrig være tale om tvang. Faktisk forholder det sig omvendt… Erfaringer fra udlandet viser nemlig, at indførelse at en organdonationsmodel med aktivt fravalg er med til at sikre, at den personlige integritet og borgerens selvbestemmelsesret i højere grad respekteres, og går imod de hidtil fremsatte modargumenter om, at borgerne tvinges til at være organdonorer. Du kan læse mere om modellen herunder.
- Familien har altid det sidste ord
Ved indførelse af organdonation med aktivt fravalg har familien (nøjagtigt som i dag) det sidste ord, i de tilfælde hvor en afdød pårørendes holdning til organdonation er ukendt – og der vil derfor aldrig kunne være tale om tvang. - Flere tager aktivt stilling og opmærksomheden på organdonation stiger
Erfaringer fra udlandet viser, at organdonation med aktivt fravalg er med til at øge borgernes opmærksomhed på organdonation, hvilket får flere borgere til at tage aktivt stilling til organdonation, ved at registrere deres holdning i Donorregistret. - Borgernes ønske respekteres i højere grad
Organdonation med aktivt fravalg får flere borgere til at registrere deres holdning til organdonation i Donorregistret. Det medfører færre situationer, hvor familien skal træffe beslutning om organdonation på vegne af en pårørende, hvis holdning til organdonation er ukendt.Indførelsen af organdonation med aktivt fravalg er altså med til at sikre, at den personlige integritet og borgerens selvbestemmelsesret i højere grad respekteres, og går imod de hidtil fremsatte modargumenter om, at borgerne tvinges til at være organdonorer.
- Snakken om organdonation bliver lettere
I udlandet oplever sundhedsfagligt personale, at snakken med de pårørende bliver lettere at indlede, og spørgsmålet om organdonation bliver oftere bragt på banen af familien, som også kan have lettere ved at træffe beslutning om organdonation på vegne af deres afdøde pårørende. - Organdonation med aktivt fravalg hæver donorraten
Ifølge eksperter fra udlandet, så bidrager organdonation med aktivt fravalg til at hæve donorraten. Dette skaffer flere organer til transplantation, hvilket i sidste ende redder liv.Ifølge eksperterne så skal organdonation med aktivt fravalg ses som et vigtigt værktøj, der sammen med bl.a. oplysningsarbejde og uddannelse, er medvirkende til at hæve donorraten og til at opretholde en høj donorrate.
Hør indslaget om aktivt fravalg på P1 Morgen
Du kan høre P1 Morgen fra lørdag 4. juni 2022 her på DR LYD…
- Indslaget om aktivt fravalg med Stinus Lindgreen (RV) & Camilla Fabricius (S) finder du 27 minutter 35 sekunder inde i udsendelsen. (00.27.35)
- Indslaget om aktivt fravalg med Morten Bangsgaard fra Det Etiske Råd, kan høres 1 time, 04 minutter og 18 sekunder inde i udsendelsen. (01.04.18)