MENU

Nordirland overvejer at indføre automatisk organdonation

En 10-ugers undersøgelse om et fravalgssystem til organdonation er blevet lanceret af sundhedsministeren i Nordirland.

Indføres denne nye donationsmodel betyder det, at voksne automatisk betragtes som organdonorer, fra de fylder 18 år. Ønsker man ikke at være organdonor, så kan man melde sig fra som organdonor i Donorregistret eller man kan sige det til sin familie, som (nøjagtigt som i dag) beholder vetoretten – og lige som i dag kan sige fra, hvis ikke de ønsker deres pårørende bliver organdonor. 

Det ville bringe Nordirland på linje med andre dele af Storbritannien, hvor både England og Skotland sidste år indførte den nye organdonationsmodel. Siden 2015 har Wales, Frankrig, Holland og Island også indført organdonation med aktivt fravalg fra myndighedsalderen. I dag har 23 lande indført denne nye organdonationsmodel. 

NHS (Sundhedsstyrelsen) forventede i 2020, at indførelsen af organdonation med aktivt fravalg i England og Skotland vil ende med at forbedre og redde op til 700 ekstra liv om året i Storbritannien.

Samme model som i Danmark

I øjeblikket har Nordirland den samme organdonations model, som vi har i Danmark. Her er man først organdonor, når en person har givet deres samtykke, hvilket gøres ved at man logger på Donorregisteret og registrerer sin holdning til organdonation. Man kan også tale med sin familie og fortælle dem om man ønsker at være organdonor eller ej. Har man ikke taget stilling til organdonation, bliver familien bedt om at træffe en beslutning på patientens vegne.

Vi er spændte på udfaldet

Undersøgelsen i Nordirland varede indtil 19. februar 2021. Organdonation – ja tak! følger spændte med i udviklingen. Stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak! Lasse Heidelbach, siger om nyheden. “Vi ville ønske at organdonation også fik den samme opmærksomhed fra vores politikere i Danmark – og at vores politikere ville lave den samme uvildige og tilbundsgående undersøgelse i herhjemme, fordi det handler om, at vi kan redde menneskeliv. Som patientforeningen bliver vi ved med at kæmpe for vores patienter og for at forbedre organdonation i Danmark. En vigtig del af dette arbejde er at sikre, at vores politikere sætter sig ind i emnet, så de kan træffe en beslutning på et oplyst grundlag – og at den utålmodighed, som flere politikerne givet udtryk for at de har, bliver omsat til handling hurtigst muligt.

LÆS OGSÅ: 20. maj 2020 indfører England organdonation med aktivt fravalg

 

Kilde: BBC News | Foto: NHS