MENU

Møde med Venstre om aktivt fravalg og hvordan vi forbedrer organdonation i Danmark

Patientforeningen Organdonation – ja tak! takker Sophie Løhde og Martin Geertsen, fra Venstre, for er godt og konstruktivt møde, hvor der blev udvist meget stor vilje og interesse ift. at forbedre organdonation i 🇩🇰 Danmark. Vi fik drøftet, hvordan vi let og effektivt får flere danskere til at huske at tage stilling til organdonation. Bl.a. forslog vi, at Digitaliseringsstyrelsen udvikler en integration til Donorregistret, som kan bruges på offentlige website og af offentlige apps, som fx. Sundhedskort appen, der herved vil kunne se, hvem der har taget stilling til organdonation, og dermed vil kunne sende påmindelser til de danskere, som mangler at tage stilling til organdonation.  

Oplysning om organdonation med aktivt fravalg

På mødet vist stifter og adm. direktør, Lasse Heidelbach, også foreningens nye kampagne: “Oplysning om organdonation med aktivt fravalg” og dertilhørende film som viser, hvordan man indfører organdonation med aktivt fravalg, i mange af de lande vi normalt sammenligner os med, som fx. England, Skotland, Holland, Norge og på Island. I disse lande har familien fortsat det sidste ord, hvis en afdød pårørende ikke har tilkendegivet sin holdning til organdonation – og dermed kan der aldrig være tale om tvang.

Organdonation – ja tak! offentliggjorde kampagnen: ”Oplysnings om organdonation med aktivt fravalg”, februar måned 2022. Kampagnen skal oplyse borgere og politikere om, hvordan organdonation med aktivt fravalg, (med soft opt-out), indføres og fungerer i udlandet. Det er foreningens mål, at filmen kan gøre op med fordommene om tvang og statskannibalisme – og at den kan være med til at sikre, at man i fremtiden kan få en mere nuanceret organdonationsdebat i Danmark samt sikre at Folketinget kan træffe beslutning på et oplyst grundlag i fremtiden.

Læs mere og se videoen vi har med til politikerne på www.aktivtfravalg.dk

Partierne er parate til at indføre aktivt fravalg

Det er vores klare indtryk, efter at vi har afholdt møder med Venstre, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Alternativet, at de fleste partier vil kunne stemme for indførelsen af organdonation med aktivt fravalg, så længe der er tale om indførelsen af en “soft opt-out” model, hvor der aldrig vil kunne være tale om tvang. Organdonation – ja tak! fortsætter med at afholde vores møder på Christiansborg, hvor vi glæder os til at mødes med de resterende partier.  

En overset patientgruppe

Afslutningsvis Lasse Heidelbach også fortalt, hvor vigtigt det er, at vi støtter vores patientgruppe, som i dag er overset. Medier og politikere har ofte kun fokus på de godt 400 danskere, som hvert år står på venteliste til et nyt organ. Her fik vi gjort opmærksom på, at vores patientgruppe tæller 1.000 vis af danskere og deres familier, som endnu ikke er syge nok til at komme på ventelisten. Disse familier lever med kronisk og livstruende sygdom, som følge af organsvigt, og har fået sat livet på pause på ubestemt tid. 

Alt i alt en god dag på Christiansborg, hvor vi fornemmer at forandringer vinde blæser og viljen til at ville forbedre organdonation og paratheden til at se på, om vi også skal indføre organdonation med aktivt fravalg vokser.

STØT OS

Synes du at Organdonation – ja tak! gør et godt stykke arbejde, så styrk foreningen ved at tegne medlemskab eller giv et bridrag, og støt vores livsvigtige arbejde, så vi kan forbedre organdonation for os alle sammen i Danmark og støtte familier med organsvigt.