Adskillige land har de seneste år indført formodet samtykke i erkendelse af, at det gamle donorsystem, informeret samtykke, hvor borgerne aktivt skal melde sig til som organdonorer, ikke fungerer – og nu slutter Island sig til rækken af lande med formodet samtykke. Konklusionen er klar – borgerne får sig ikke tilmeldt sig i donorregistret. Det samme gør sig gældende i Danmark, hvor 92% af danskerne tilkendegiver, at de går ind for organdonation, men hvor samtidig kun 22% af de myndige borgere over 18 år, har registeret deres ja eller nej til organdonation i donorregistret.
Problemet er langt større end vi tror
“Vi har de sidste 20 år været bagud i Danmark, når det handler om organdonation” – udtaler Lasse Heidelbach, som er stifter og sekretariatschef i patientforeningen Organdonation – ja tak, der arbejder for at forbedre organdonation i Danmark og vilkårene for de danske familier, som lever med kronisk og livstruende sydom, som følge af organsvigt. “Problemet er langt større i Danmark end de fleste går og tror. Det handler ikke kun om de 450 danskere, som hvert år står på ventelisten til et nyt organ – og som politikerne og medierne som regel kun har fokus på – de udgør nemlig kun toppen af isbjerget”. Han fortsætter: “Rundt omkring i Danmark lever 1.000 vis af familier hver dag med organsvigt – og de lever ofte i årevis med kroniske og livstruende sygdomme, og det eneste de venter på er at blive syge nok, så de kan komme på ventelisten til et nyt organ. Det kan vi ikke være bekendt” – siger han.
25 lande i Europa har indført formodet samtykke
Danmark er et at de få lande, hvor man endnu ikke har indført formodet samtykke. I Europa har langt de fleste lande for længst indført formodet samtykke. Senest har man indført formodet samtykke i Wales (1. december 2015), Frankrig (1. januar 2017), Holland (fra juli 2020) og om kort tid ser det ud til at England følger trop og indfører formodet samtykke. I starten af juni måned blev det så meldt ud, at Island ligeledes indfører formodet samtykke, hvilket træder i kraft i 2019. Det næste års tid skal nu bruges til at oplyse islændingene om, at der indføres et nyt donorsystem, så alle i fremtiden er bekendt med, at de formodes at være organdonor, når de fylder 18 år, med mindre de melder sig fra.
Støt borgerforslaget
Organdonation – ja tak! har de seneste 3 år været alene om at sætte fokus på formodet samtykke og om at oplyse danskerne om, at der findes et alternativ til det donorsystem vi har i dag. I lørdags gik patientforeningen igen på gaden for at tale med danskerne om organdonation og formodet samtykke – og denne gang havde de deres borgerforslag: “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år” med på gaden til danskerne, som tog positivt imod forslaget. “Når vi møder danskerne på gaden, så er et stort flertal enige med os i, at vi for længst burde have indført formodet samtykke i Danmark. Vi håber derfor også, at danskerne gider bruge 2 minutter på at støtte borgerforslaget og underskrive det med NemID, så det kan opnå de 50.000 underskrifter det skal have for at komme til behandling i Folketinget – og inden forslaget udløber 29. august 2018.” – slutter Lasse Heidelbach.
Skulle borgerforslaget ikke opnå 50.000 underskrifter, indenfor den korte tidsfrist på kun 6 måneder, så bliver Organdonation – ja tak! ved med at foreslå politikerne, at vi også skal have indført formodet samtykke i Danmark.