Fra 1. juli 2020 har Holland, som det 22. land i Europa, indført organdonation med aktivt fravalg (formodet samtykke). Det betyder, at alle over 18 år nu i udgangspunktet regnes for at være organdonorer, med mindre de har meldt sig fra som organdonor i donorregistret.
Det nye donorsystem indført i en lang række lande
20. maj 2020 indførte England det samme nye donorsystem – og siden 2017 er det nye donorsystem også blevet indført i Skotland, på Island, i Frankrig og Wales. I alt har hele 22 lande i Europa udskiftet det gamle donorsystem (informeret samtykke) med det nye donorsystem (formodet samtykke), både fordi det redder liv, men også fordi et stort flertal i befolkningerne i de forskellige lande, går ind for organdonation og er tilhængere, at man i udgangspunktet er organdonor.
En hjertesag for Organdonation – ja tak!
Organdonation – ja tak! har gennem de seneste 5 år arbejdet intenst med at få det samme nye donorsystem indført i Danmark. Det er en hjertesag for foreningen og en del af foreningens DNA, hvilket også ses i foreningens vedtægter, hvor der under formålsparagraffen står skrevet, at foreningen bl.a. vil arbejde for at få indført formodet samtykke i Danmark, fra 18-årsalderen.
Gennem de seneste 5 år, har vi løbende været i dialog med vores politikere og fremsatte endvidere borgerforslaget “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år”, som fik 61.348 underskrifter, men som desværre blev nedstemt ved behandling i Folketinget. Derudover har vi løbende sat emnet på dagordenen i Danmark, senest ifm. at England indførte det nye donorsystem, hvor vi medvirkede på TV2 Nyhederne, TV2 News og stod bag tilblivelsen af en artikel i BT.
Brev til Sundhedsministeren
Lige nu har vi sendt et brev til de relevante patientforeninger, som vi håber vil underskrive brevet til Sundhedsminister Magnus Heunicke. I brevet anmoder vi ministeren om at tage initiativ til at afholde en offentlig eksperthøring i Landstingssalen på Christiansborg. Høringen skal sikre, at organdonationsdebatten i Danmark bliver mere nuanceret og at vores politikere træffer beslutning på et mere oplyst grundlag i fremtiden.
“Vi håber, at Danmark bliver det 23. land i Europa, som indfører organdonation med aktivt fravalg, fordi vi netop har evidens for, at det kan være med til at redde menneskeliv, og fordi et stort flertal i befolkningen også går ind for, at vi indfører det herhjemme.” – udtaler Lasse Heidelbach, som er stifter og adm. direktør i patientforeningen Organdonation – ja tak!
Donorsystemer i Europa
Herunder kan du se. hvilke lande i Europa, der har indført organdonation med aktivt fravalg. Hvis du vil se, hvordan de enkelte lande klarer sig, så kan du få et overblik over donorraten her på vores hjemmeside…