MENU

Forskere har dyrket kunstige lunger som ikke afstødes

Forskere ved University of Texas har dyrket kunstige lunger, som de vurderer vil kunne bruges til transplantation på mennesker om 5-10 år. De kunstige lunger er dyrket på et sæt lunger fra en død gris, som puttes ned i en tank, hvor en særlig væske renser lungerne for blod og lungeceller. Tilbage står forskerne med proteinskellet fra grisens lunger, som efterfølgende placeres i et vækstkammer, hvor raske celler fra modtageren tilsættes – og dag for dag gror nyt lungevæv, celler og blodårer på proteinskellettet. Efter 30 dage i vækstkammeret er lungerne klar til transplantation. 

At det er lykkedes at dyrke donorlunger med modtagerens egne celler er revolutionerende. Det betyder nemlige, at de “skræddersyede” lunger ikke udsættes for afstødning og at modtageren slipper således for at skulle tage medicin flere gange dagligt, hvilket også skåner modtageren for de mange bivirkninger og gener, som den immundæmpende medicin giver de transplanterede patienter i dag.

En milepæl er nået inden for transplantation!

Det var manglen på donorlunger der fik professor Joan E. Nicola i Texas, USA til at arbejde med at lave kunstige lunger. I dag 17 år senere er det nu lykkedes forskerne at transplantere kunstige lunger ind i fire grise med succes. Overlæge Michael Perch på Rigshospitalets afsnit for lungetransplantation kalder det for en milepæl for lungetransplantation.

Se hele indslaget i 21 Søndag, som blev sendt på DR 6. januar 2019.

Foto: University of Texeas Medical Branch