Forskere ved Universitet i Tel Aviv har med succes printet verdens første 3D-hjerte ved hjælp af patientens egne celler og biologiske materialer, så det fuldstændigt matcher patientens immunologiske, cellulære, biokemiske og anatomiske egenskaber. Forskerne kalder det for et “stort medicinsk gennembrud“, der fremmer muligheder for transplantationer i fremtiden.
Hidtil har forskere kun kunnet 3D-print enkeltvæv, dvs. uden blodkar.
Det nye hjerte, som er et mini hjerte, består af humane celler og patientspecifikke biologiske materialer. ”I vores proces tjener disse materialer som biobrændstoffer, stoffer fremstillet af sukkerarter og proteiner, som kan bruges til 3D-udskrivning af komplekse vævsmodeller,” fortæller chefforsker Tal Dvir, som fortsætter. “Man har tidligere formået at 3D-printe strukturen af et hjerte, men ikke med celler eller med blodkar. Vores resultater viser potentialet i at man i fremtiden vil kunne fremstille personligt væv og organer, som passer til den enkelte patient.”
Forskerholdet startede med at tage biopsier af fedtvæv fra abdominale strukturer kendt som omentum hos både mennesker og svin. Vævets cellulære materialer blev adskilt fra dem, der ikke var og omprogrammeret til at blive pluripotente stamceller, “masterceller”, der er i stand til at lave celler fra alle tre legemslag med potentialet til at producere celle eller væv i kroppen. Holdet lavede derefter den ekstracellulære matrix, bestående af kollagen og glykoproteiner – en hydrogel, der blev anvendt som ”trykfarven” til 3D printeren. Celler blev blandet med hydrogelen og derefter differentieret til hjerte- eller endotelceller (dem der danner den indre overflade af blod og lymfekar) for at skabe patientspecifikke, immunforenelige hjerteflader komplette med blodkar, som i sidste danner og bliver til et helt hjerte, som er skabt via biotekonologi fra patienitens egne celler.
SE VIDEO: Se hvordan Israelske forskere 3D-printer det første menneskelige hjerte
Selvom resultaterne er meget lovende, så understreger forskerholdet, at deres mini hjerter endnu ikke er klar til menneskelig transplantation. Men det kommer formenligt med meget stor sandsynlighed til at redde liv og løse den enorme mangel på donororganer i fremtiden.
LÆS OGSÅ: Forskere har dyrket kunstige lunger som ikke afstødes
Kilde: www.iflscience.com / Medicalxpress.com