I dag (tirsdag 12. marts 2019), forkastede Folketinget borgerforslaget: “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år”. Med undtagelse af det Radikale Venstre, nedstemte de øvrige partier forslaget, som havde opnået 61.348 underskrifter.
Forslaget er stillet af patientforeningen Organdonation – ja tak, som et vigtigt led i at forbedre organdonation i Danmark. “Det er meget bekymrende, at vores folkevalgte politikere ikke lytter til befolkningen, hvor et stort flertal bakker op om, at vi også indfører automatisk organdonation i Danmark.“, siger Lasse Heidelbach, som er stifter og sekretariatschef i patientforeningen Organdonation – ja tak!
LÆS OGSÅ: PATIENTFORENING FORETRÆDER FOR SUNDHEDS- & ÆLDREUDVALGET
Han påpeger, at de som patientforening sendte et handout til politikerne på Christiansborg, forud for behandlingen af borgerforslaget, hvor flere vedlagte studier konkluderer, at automatisk organdonation redder liv. I handoutet dokumenteredes det også, at flere uvildige og omfattende afstemninger, som såvel repræsentative undersøgelser viser, at et stort flertal af danskerne mener, at vi også bør indføre automatisk organdonation i Danmark.
LÆS OGSÅ: BORGERFORSLAG: 60.000 UNDERSKRIFTER GIVER 7 MINUTTERS TALETID
I handoutet gjorde patientforeningen endvidere de danskere politikere opmærksom på, at donorraten generelt er betydeligt højere i de lande, som har indført automatisk organdonation, hvilket betyder at man i disse lande redder flere liv. I dag har 23 lande i Europa valgt at indføre automatisk organdonation, fordi man netop er kommet frem til den erkendelse, at det gamle donorsystemer, hvor borgerne aktivt skal tage stilling til organdonation – ikke får nok til at registrere sig som organdonorer – lige som det også er tilfældet i Danmark.
LÆS OGSÅ: ENGLAND & SKOTLAND KLAR MED LOV OM AUTOMATISK ORGANDONATION
“Vi er meget uforstående overfor, at de danske politikeres ikke har mere travlt med at redde menneskeliv – navnligt fordi Danmark har været bagud i de sidste 10 år, når det handler om organdonation – og det har uden tvivl kostet menneskeliv.” – siger Lasse Heidelbach.
Og desværre ser situationen i Danmark ikke ud til at være vendt – tvært imod. Antallet der dør på ventelisten til et nyt organ er steget de sidste 5 år, men det er tilsyneladende ikke noget der vækker stor bred politisk bekymring.
Døde på venteliste
Grafen viser hvor mange danskere som er døde på ventelisten til et nyt organ i Danmark i de seneste år.
• I 2018 døde 40 danskere
• I 2017 døde 32 danskere
• I 2016 døde 29 danskere
• I 2015 døde 27 danskere
• I 2014 døde 25 danskere
Kilde: Scandiatransplant