Lørdag d. 8. oktober 2016 afholdes den Europæiske Organdonationsdag for første gang i Danmark. Danmark er således et af de sidste lande i europa, der officielt markerer og tager denne dag til sig. Den Europæiske Organdonationsdag (EODD – European Organ Donation Day), blev afholdt første gang i 1996 i Geneve i Schweiz – og siden da er mærkedagen blevet afholdt i hele europa, med et nyt værtsland i spidsen hvert år.
Ikke første gang at Danmark indtager en sidste plads
Danmark er generelt bagud, når det drejer sig om organdonation. Vi har den laveste donorrate i Norden og en af de laveste donorrater i Europa – og Danmark var også det sidste land i europa, som i 1990 vedtog loven om hjernedødskriteriet, som gjorde det muligt at transplantere andre organer end blot nyrer fra levende donorer.
Alt for lidt fokus på Organdonation
Siden det, for 26 år siden, blev muligt at transplantere organer fra afdøde donorer i Danmark, har fokus på organdonation i Danmark været meget beskeden, hvilket udviklingen og Danmarks placering i Europæisk og internationalt sammenhæng også afspejler – se tallene her som taler for sig selv.
Manglen på organdonorer er fortsat STOR!
I Danmark dør der én dansker hver 2. uge imens han/hun står på ventelisten til et nyt organ. Det skyldes bl.a. at de danske hospitaler ikke er gearet godt nok til organdonation, men også at alt for få danskere har taget stilling til Organdonation. For i dag har kun 21% af danskerne registreret deres holdning til organdonation. – og det er til trods for at 80 % af danskerne går ind for organdonation.
STØT for alvor Organdonation i Danmark
Organdonation – ja tak arbejder for at forbedre organdonation i Danmark og vilkårene for de mere end 400 danskere og deres familier, som hvert år står på ventelisten til et nyt organ. Vi forholder os kritisk og fortæller tingene, som de virkelig forholder sig og sætter organdonation i et reelt perspektiv ved at sammenligne organdonation i Danmark med organdonation i de øvrige lande vi normalt sammenligner os med. Det kan vi tillade os, fordi vi er en uafhængig organisation, som ikke er underlagt staten eller andre instanser.
Vores 8 hjertesager
Organdonation – ja tak arbejder bl.a. på at få indført formodet samtykke i Danmark, lige som man for længst har gjort det i Norge, Sverige og Finland samt størstedelen af de europæiske lande. Formodet samtykke betyder at man automatisk er organdonor, når man fx. fylder 18 år – og at man modsat i dag skal melde sig fra, som organdonor, i stedet for til.
Overordnet set, så arbejder Organdonation – ja tak på at forbedre organdonation på alle områder, således at Danmark bliver blandt de bedste lande i Europa, når det handler om organdonation. Vi sætter fokus på praksis og kapacitet på de danske hospitaler og oplyser danskerne om vigtigheden af organdonation og så arbejder vi for at forbedre vilkårene for de over 400 danske børn, unge og voksne, der grundet en kronisk livstruende sygdom, hvert år står på venteliste til et nyt organ. Du kan læse vores 8 hjertesager her.
FAKTA OM EODD
Den Europæiske Organdonationsdag (EODD – European Organ Donation Day), blev afholdt første gang i 1996 i Geneve i Schweiz – og fra 1998 har Europarådet stået for (EODD), som siden da er blevet afholdt i hele europa, med et nyt værtsland i spidsen hvert år. Værtlandet for EODD 2016 er i øvrigt Tyrkiet.