Organdonation – ja tak! har fået mange henvendelser fra danskere som er transplanteret, som venter på et nyt organ eller som lever med organsvigt om, hvornår I kan forvente at blive vaccineret mod COVID-19. Det korte svar er, at I får besked, når det er jeres tur og at vi alle nok må væbne os med tålmodighed lidt endnu.
Regionernes praktiserende læger og sygehuse har fået brev om, hvem der er i særligt øget risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19. Af brevet fremgår det, at personer i særlig øget risiko prioriteres blandt de første til at modtage vaccination, og personer i øget risiko forventes at være vaccineret i løbet af foråret 2021. Sundhedsstyrelsen har lavet en vaccinationskalender, som viser, at vaccinationerne gives overlappende af de forskellige grupper. Det er altså ikke kun én gruppe ad gangen, der bliver tilbudt vaccination.
Den rigtig gode nyhed er, at mange organtransplanterede i særlig øget risiko er blevet vaccineret med første dosis i disse første dage af januar. Det fremgår også af vaccinationskalenderen, at nogle pårørende til personer i særlig risiko allerede har modtaget første dosis.
Du får besked, når det bliver din tur
Kalenderen kan vise noget om, hvornår det bliver din tur, hvis du ved, hvilken gruppe du tilhører. Regionerne melder, at det er gået hurtigere end forventet at vaccinere plejehjemsbeboere første gang. Så vi kan håbe, at de næste grupper også hurtigt vil kunne modtage vaccination, for vi må forvente, at mange med organsvigt tilhører de grupper.
Når det bliver din tur til at blive vaccineret, vil du få en invitation i e-Boks. Hvis du er tilmeldt Nem-SMS, vil du også få en SMS. Derefter kan du booke tid til vaccination på vacciner.dk, hvor du også kan se adresserne på vaccinationscentrene. Du skal altså ikke selv gøre noget for at blive tilbudt vaccination, men hold godt øje med e-Boks eller tilmeld dig Nem-SMS. Du kan læse mere om vaccinationsindsatsen her.
Den brede befolkning vaccineres til sidst
Allerede i februar kan den første af 12 befolkningsgrupper være fuldstændig vaccineret med andet stik. Det drejer sig om borgere i plejebolig og lignende, der allerede i begyndelsen af februar kan være immune for coronavirus. Derefter begynder vaccinationerne for dem, der arbejder med udsatte borgere i Danmark.
Se den overordnede prioriterede rækkefølge:
- Borgere i plejebolig og lignende forventes vaccineret senest i uge 5 i februar.
- Borgere over 65 år, der modtager både praktisk hjælp og personlig pleje, kan være fuldt vaccineret senest i uge 6 i februar.
- Ældre over 85 år kan være vaccineret senest i uge 9 i marts.
- Frontpersonale i sundheds-, ældre- og dele af socialsektoren kan være vaccineret ved senest i uge 16 i april.
- Udvalgte personer med særligt øget risiko senest i uge 15 i april.
- Nogle pårørende til personer med særligt øget risiko forventes at være vaccineret senest i uge 6 i februar.
- Borgere mellem 80-85 år forventes vaccineret senest i uge 15 i april.
- Borgere mellem 75-79 år forventes vaccineret senest i uge 19 maj.
- Borgere mellem 65-74 år forventes vaccineret senest i uge 20 i maj.
- Borgere under 65 år, der er i risikogruppen, kan være vaccineret senest i uge 18 i maj.
- Personale, som varetager samfundskritiske funktioner forventes vaccineret senest i uge 18 i maj.
- Den øvrige befolkning over 16 år, der tæller 3 millioner mennesker, forventes senest at være vaccineret i uge 25 i juni.
LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen sætter dato på, hvornår alle i Danmark forventes vaccineret
Fik besked på en gåtur
Kåre fik tilbudt vaccination over Nem-SMS, mens han var ude at gå tur med familien.
Kåre er dobbelt lungetransplanteret Cystisk Fibrose-patient, og er i særligt øget risiko for at få et alvorligt forløb med COVID-19. I SMS’en stod der blot, at han nu kunne blive vaccineret, og at han kunne se mere info i e-Boks. Det kom som en overraskelse for ham, at det allerede var hans tur, for det havde han slet ikke turdet håbe på.
”Det var meget nemt og hurtigt at booke tid til både første og anden dosis vaccine på vacciner.dk”, siger Kåre, som fik sit første skud vaccine torsdag den 7. januar i vaccinationscentret på Håndværkervej i Aalborg. Med sine 47 år var det ikke hans alder, der gjorde, at han blev prioriteret som én af de første til vaccination, men fordi han er lungetransplanteret og kronisk syg. ”På trods af at jeg har en del grå stænk i skægget bag mundbindet, var jeg absolut blandt de yngste i det observationsrum, hvor vi sad i 15 minutter efter vaccinationen”, siger Kåre med et smil på læben. Hans oplevelse af at blive vaccineret mod COVID-19 har været som enhver anden vaccination bortset fra, at det ikke foregik hos egen læge. I dagene efter vaccinationen mærkede han kun lidt ømhed i skulderen, hvor han var blevet stukket.
For familien var det en længe ventet og vigtig dag, som blev fejret med ’vaccinechokoladekage’ pyntet med rødt ’coronakrymmel’ på toppen. ”Mine børn er hjemme fra henholdsvis skole og børnehave for tiden”, siger Kåre og tilføjer med et grin ”så de og deres mor havde masser af tid til at bage en fin kage til mig for at fejre dagen”.
Organdonation – ja tak! krydser vi fingre for, at I alle snart får invitationen til at blive vaccineret og at 2021 må blive året hvor vi får så meget styr på COVID-19 situationen i Danmark og resten, af verden, så vi alle kan vende tilbage til noget der minder om en mere alm. hverdag som vi kendte den før corona.
Pas rigtig godt på jer selv og hinanden
Organdonation – ja tak!