Imens danske politikere lige nu drøfter om vi også skal indføre automatisk organdonation i Danmark indføres formodet samtykke på stribe i flere europæiske lande. Bølgen startede i Wales, hvor man indførte formodet samtykke tilbage i december 2015. Her er man i dag automatisk er organdonor, når man fylder 18 år – ønsker man ikke at være organdonor melder man sig fra.
1. januar 2017 introducerede Frankrig ligeledes formodet samtykke og i sommeren 2018 erklærede både Island og Holland, at de også indfører formodet samtykke i henholdsvis 2019 og 2020 – og tilbage i september måned 2018 meddelte de 2 største regeringspartier i Tyskland (CDU og SPD), at de er positive overfor at indføre formodet samtykke i Tyskland.
I dag (fredag 26. oktober 2018) forlød det så fra det engelske parlament, at man ligeledes indfører formodet samtykke i England fra 2020 og at Skotland følger trop. Politikerne i England og Skotland har fulgt udviklingen i Wales nøje, hvor donorraten over de sidste år er steget til 24,3 pr. million indbyggere, hvilket er det højeste i Storbritannien og hvor 44% af befolkningen nu aktivt har været inde og registrere deres holdning til organdonation i donorregistret. Til sammenligning har kun 22% af danskerne registeret deres holdning til organdonation i donorregistret herhjemme.
Daily Mirror afslører: Formodet samtykke indføres i hele Storbritannien
Avisen Daily Mirror har haft en stor rolle i at sætte organdonation på dagsordenen i Storbritannien og har bl.a. med kampagner gjort opmærksom på organmanglen og at man som samfund bør gøre alt hvad man kan for at redde liv og hjælpe hinanden. Den mest omtalte historie handlede om den 9årige Max Johnson, som led af en alvorlig hjertesygdom – og som fik et nyt hjerte fra Kiera Ball på 9 år som omkom i en bilulykke. I England har den nye donorlov fået tilnavnet “Max’s law”.
Folketinget genovervejer donorregler efter nyt borgerforslag
I Danmark har organdonation og formodet samtykke ligeledes fyldt en del i medierne, særligt de seneste 8 måneders tid, siden patientforeningen Organdonation – ja tak! i starten af marts måned fremsatte borgerforslaget: “Automatisk organdonor fra man fylder 18 år“. Søndag 12. august rundede borgerforslaget 50.000 underskrifter, hvilket betyder at forslaget skal behandles i Folketinget. Borgerforslaget blev fremsat torsdag 4. oktober 2018 og skal til 1. behandling i Folketinget fredag 23. november 2018. I dag har over 57.500 danskere underskrevet og støttet borgerforslaget, hvilket er det næsthøjeste antal underskrifter til dato.
Patientforening holder vejret
Tirsdag 13. november 2018 skal patientforeningen Organdonation – ja tak! foretræde for Sundheds- og Ældreudvalget på Christiansborg. Stifter og Sekretariatschef Lasse Heidelbach, glæder sig til mødet med de folkevalgte politikere i udvalget, men han er godt klar over, at det er begrænset, hvad de kan nå at tale om eller udrette på de 15 minutter, de har fået lov at tale med udvalget i. “Vi kommer med ny viden til politikerne, bl.a. har vi et nyere og meget omfattende studie med som dokumenterer, at formodet samtykke redder liv. Derudover kan vi også bevise, at et stort flertal af danskerne går ind for, at vi også indfører formodet samtykke i Danmark – og sidst men ikke mindst, så taler det jo for sig selv, at så mange lande indfører formodet samtykke. Det må da gøre indtryk på politikerne, at Danmark er blandt de få lande i Europa, som endnu ikke har indført automatisk organdonation. Vi holder vejret og håber på, at politikerne læser op på det handout med fakta samt bilag, som vi har sendt til dem, så de kan træffe et kvalificeret valg på et oplyst grundlag – det skylder de den danske befolkning – for det handler om liv og død.” – slutter han.
LÆS MERE OM FORMODET SAMTYKKE
Du kan læse mere om formodet samtykke her på vores nye side, hvor vi har samlet fakta, studier, undersøgelser, uvildige og repræsentative meningsmålinger samt udtalelser fra de danske politikere, Det Etiske Råd og danskerne. På siden finder du også et kort over Europa, hvor du kan se, hvilke donorsystemer man har i de forskellige lande samt donorraten i de forskellige lande.
KILDE: Organ Donation Bill clears final House of Commons hurdle in historic victory for the Mirror